We schrijven 1955 en de eerste vrachtwagen rijdt de Laarstraat binnen, een Scania, en kostte 30.000 gulden. Het vertrouwde geluid van de kasseien, beroerd door paard en wagen is verleden tijd. Enkele generaties later bestrijken de karakteristieke roodgele vrachtwagens de gehele Benelux.

Begin 19e eeuw zette Addink de eerste logistieke schreden. Vanuit de Laarstraat in Zutphen met paard en wagen richting Borculo, Ruurlo en andere Achterhoekse plaatsen. Het pand aan de Laarstraat fungeerde bovendien als pleisterplaats voor reizigers en vervoerders die van ‘heinde en ver’ Zutphen aandeden. ‘Addink met de Lange Wagen’, zoals de uitbating in de volksmond heette, sloot medio 20e eeuw haar deuren.

Transport en logistiek kregen prioriteit. De behoefte aan snelheid en capaciteit namen toe en dus investeerde Addink in gemotoriseerd vervoer.

Maar liefst 30.000 gulden werd uitgetrokken voor de eerste Scania vrachtwagen. Destijds natuurlijk een kapitaal, maar gerechtvaardigd, want de economie was ‘booming’ en steeds meer Zutphense ondernemingen opereerden bovenregionaal, nationaal en zelfs internationaal.

Addink profiteerde en speelde slim in op de ontstane behoefte naar efficiënt vervoer over de weg. Het wagenpark groeide en nam steeds serieuzere vormen aan.

Nieuwe fase en uitbreiding

In 1980 barstte het bedrijf dan ook bijna letterlijk uit zijn voegen. De Laarstraat werd domein van winkelend publiek en dus verhuisde de transportonderneming naar bedrijventerrein de Mars, waar Addink een moderne bedrijfslocatie betrok, met alle ruimte om invulling te geven aan verdere expansie.

Een nieuwe fase brak aan en het dienstenpakket breidde uit met opslag, distributie en (bedrijfs)verhuizingen. Anno 2010 rijden dagelijks meer dan zestig vrachtwagens af en aan. Bovendien staan er nog diverse uitbreidingsplannen op stapel. Gecontroleerd groeien, kansen benutten en kwaliteit leveren. Klinkt als een cliché, maar in hoofdlijnen begrippen die het succes van Addink Distributie verklaren.